SADRŽAJ
Pašta fažol (Varivo od graha s tjesteninom)
(Slovenski: Pašta fižol (Fižolova enolončnica s testeninami))
Pašta fažol jedno je od najprepoznatljivijih variva koje potječe iz Primorske. Ovo jednostavno, zasitno i hranjivo jelo nekada je bilo popularno zbog svoje pristupačnosti i jednostavne pripreme. Danas je nezaobilazan dio tradicionalne slovenske kuhinje. Bogatog okusa, idealan je izbor za hladnije dane, iako ga domaći uživaju tijekom cijele godine, često kao glavno jelo ili izdašno predjelo.

Sastojci
Za 4 osobe
- 1 litra kuhanog graha (oko 300 g suhog graha)
- 3 žlice masnoće (npr. ulje ili mast)
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice brašna
- 1 lovorov list
- Šaka tjestenine
- Sol i papar po ukusu
- 1 žlica octa (po želji, po ukusu)
Upute
80 minuta
- Priprema graha: Operite grah i namočite ga preko noći u vodi. Sljedeći dan zamijenite vodu, dodajte lovorov list i malo soli te kuhajte dok grah ne omekša.
- Priprema baze: U loncu na masnoći prepržite sitno nasjeckani luk, zgnječeni češnjak i brašno dok ne postane zlatno. Dodajte malo koncentrata rajčice i podlijte vodom, pustite da se zaprška kratko skuha.
- Dodavanje graha: Zgnječite dio kuhanog graha kako biste zgusnuli bazu, a zatim sve umiješajte u lonac. Po potrebi dolijte vode da postignete željenu gustoću.
- Dodavanje tjestenine: Dodajte šaku tjestenine i kuhajte dok tjestenina ne omekša. Jelo začinite solju, paprom i, po želji, dodajte žlicu octa.
- Posluživanje: Pašta fažol poslužite toplo, kao samostalno jelo ili uz svježi domaći kruh.
- Prijedlozi za posluživanje: Poslužite pašta fažol uz krišku domaćeg kruha ili kukuruznog kruha. Jelo možete dodatno obogatiti žlicom kiselog vrhnja ili kapljicom maslinovog ulja. Za pikantniju verziju dodajte malo svježe mljevenog crnog papra ili ljutih čili pahuljica.
SAVJETI ZA NULA OTPADA
- Još bolji idući dan: Ovo jelo često je još ukusnije sljedeći dan jer se okusi povežu, a varivo se dodatno zgusne.
- Višak graha: Ako vam ostane kuhanog graha, pretvorite ga u ukusan namaz. Dodajte začinsko bilje i začine te ga izmiksajte štapnim mikserom.
- Kupujte lokalno: Ako ne uzgajate vlastiti grah, kupite ga na lokalnoj tržnici ili kod obližnjih OPG-a kako biste podržali lokalnu proizvodnju, autohtone sorte graha i smanjili emisije od transporta.
- Iskoristite vodu od kuhanja: Vodu u kojoj ste kuhali grah upotrijebite za podlijevanje zaprške ili kao temeljac za druge juhe.
- Višak tjestenine: Ako vam ostane kuhana tjestenina, sljedeći dan je možete upotrijebiti u salati ili kao prilog drugim jelima.